Përkujtohet 100-vjetori i rënies së ushtarëve serbë gjatë Luftës së parë Botërore në Shqipëri.

IMG_3761Me rastin e njëqind vjetorit të Luftës së parë botërore një delegacion i zgjeruar i shoqatës Moraça-Rozafa, shoqatës Shën Jovan Vladimiri nga Shkodra në bashkëpunim me ambasadën e R.Serbisë në Tiranë bënë homazhe pranë varrezës së përbashkët të ushtarëve serbë të rënë gjatë kësaj lufte në teritorin shqiptar. Në këte përkujtimore mori pjesë edhe delegacioni i shoqatës serbe Jedinstvo nga qyteti i Fierit

Në emër të shoqatës Moraça-Rozafa kurorat me lule i vendosen kryetari z.Pavlo Brajoviq dhe sekretari Loreta Ajkoviq, ndersa në emër të shoqatës Shën Jovan Vladimir homazhet u bëne nga kryetari i kesaj shoqate z.Simo Ajkoviq. Në emër të ambasadës së R.Serbisë buqetat me lule u vendosën nga zëvendës ambasadori z.Jugoslav Djordjeviq me bashkpunëtorët.

Kjo ceremoni përkujtimore është bërë traditë dhe shërben si moment reflektimi për çdo pjestar me origjinë serbe për ruajtjen e përkatësisë dhe identitetit kombëtar.


Grupi artistik “kosovski bozhuri” nga Herceg Novi jep shfaqje në kinema “Millenium”.

skadar_rodjenje_bogorodice_2015Të shtunën me datën 19 shtator, me rastin e ditës së Zojës së Vogël shoqata e pakicës serbo-malazeze “Moraça-Rozafa” dhe shoqata Shën “Jovan Vladimiri” në bashkëpunim me Mitropoline e Malit të Zi, në kinema Millenium organizua shfaqjen artistike me kënge e recitime nga grupi artistik “Kosovski bozhuri”.

Shfaqja ishte ideuar si recital me pjesë të zgjedhura nga repertori i grupit. Një vemendje të veçantë publiku i rezervoi lahutares së talentuar Bojana Pekoviq e cila me interpretimin e saj i dhuroi emocione sallës.

Në këtë aktivitet morën pjesë anëtaret dhe aktivistët e shoqatës “Moraça-Rozafa” të kryesuar nga kryetari i saj z.Pavlo Jakoja-Brajoviq si dhe të ftuar të tjerë.

Shfaqjen e nderoi me praninë e vet edhe edhe ambasadori i R.Serbisë në Tiranë z.Miroljub Zariq i cili është aktiv në ndjekjen dhe organizimin e shfaqjeve të tilla ku promovohen kultura dhe traditat e popullit serb.


Në kishën e Vrakës festohet dita e Zojës së bekuar

foto 1Me 28 gusht 2015, në kishën e “Trinisë së Shenjtë” në Vrakë, për herë të parë pas Luftës së Dytë Botërore është shërbyer Liturgjia e shenjtë me rastin e festës së Zonjës dhe fillimin e vitit të ri shkollor. Kjo ditë festohet për nder  të shenjtores Mari dhe njekohësisht në mënyre simbolike shënon fillimin e suksesshëm të vitit të ri shkollor.

Liturgjia e shenjtë është  shërbyer nga at Radomir Nikçeviq i cili vazhdimisht është i pranishëm në mes të komunitetit tonë dhe punon pa pushim për të ruajtur dhe promovuar vlerat tradicionale serbe. Në këtë festë fetare, morën pjesë shumë besimtarë dhe nxënës, aktivistë të shoqatave Moraça-Rozafa, të vëllazërisë  “Shën Jovan Vladimir” dhe të tjerë. Si gjithmonë, në liturgjinë e shenjtë ishte i pranishëm edhe ambasadori i Republikës së Serbisë në Tiranë z.Miroljub Zariq me bashkëpunëtorët e ngushtë. Pas Liturgjisë së shenjtë për nxënësit u shpërndanë libra dhe dhurata.


Vizitë në qytetin e Herceg-Novit me rastin e ditës së shkrimit qirilik.

DSCF4866Të martën me datën tetembedhjetë gusht një  grup nxënësish dhe studentësh pjestarë të komunitetit serbo-malazez në Shkodër ishin të ftuar të vizitonin qytetin bregdetar të Herceg-Novit me rastin e ditës së shkrimit qirilik. Me këtë rast ata dhanë një shfaqje artistike me kënge valle e recitime. Për të ndjekur performancen e grupit nga Shkodra u mblodhën qytetare të shumtë si dhe turistë nga vende te ndryshme. Ketë aktivitet e përshëndeti edhe kryetari i shoqatës “Moraça-Rozafa” të cilit iu rezervua edhe fjala e rastit.

 


Konferenca per te drejtat e pakicave kombetare organizuar nga Avokati i Popullit dhe nga perfaqesues te OSBE.

Me 14 Korrik 2015, ne Gjirokaster u mbajt Konferenca per te drejtat e pakicave kombetare. Konferenca u organizua nga Avokati i Popullit dhe nga perfaqesues te OSBE. Avokati i Popullit Igli Totozani, kerkoi qe te perseritet cenzusi per pakicat kombetare i cili duhet te jete i pranueshem nga te gjitha palet.

Avokati i Popullit theksoi se cenzusi duhet te shprehe panoramen reale te popullsise se pakicave kombetare dhe te grupeve te tjera etnike. Kerkesa e tij erdhi pas kundershtimeve te cenzusit te vitit 2011, per te cilin perfaqesuesit e pakicave kombetare shprehen se nuk eshte i sakte dhe si te tille e kane bojkotuar per shkak edhe te diskriminimit te parashikuar nga shteti shqiptar ne aktet ligjore te posaçme per rregjistrimin e popullsise. Ne auditorin e mbajtur ne Gjirokaster, Totazani paraqiti edhe raportin i cili i eshte derguar Kuvendit te Shqiperise ne lidhje me gjendjen e pakicave kombetare ne Shqiperi.

Ne Konference moren pjese perfaqesues te Ministrise se Puneve te Jashtme, Te ministries se Çeshtjeve Sociale dhe Rinise, te Ministrise se Arsimit dhe perfaqesues te kabinetit te Krzeministrite te Republikes se Shqiperise si dhe perfaqesues te Komitetit Shteteror per Pakicat Kombetare. Punimet e konferences i ndoqi edhe Ambasadori i Republikes se Serbise ne Tirane, zoti Miroljub Zarić dhe perfaqesues te pakicave kombetare dhe grupeve etnogjuhesore.

Ne Konference mori pjese edhe Kryetari i shoqates te pakices kombetare Srbo-Malazeze „Moraça-Rozafa”, zoti Pavlo Jakoja-Brajović, i cili paraqiti problematikat e kesaj pakice dhe nenvizoi se identiteti kombetar mund te ruhet vetem nepermjet mesimit te gjuhes serbe si dhe organizimin e mbajtjen e manifestimeve te ndryshme kulturore.


Ne Voskopoje, organizohet akademia per te drejtat e minoriteteve.

 ROL_1691Nga data 8 deri me 14 Korrik, ne qendren turistike Voskopoje, u mbajt akademia per te drejtat e minoriteteve. Akademia eshte organizuar nga “Grupi shqiptar per te drejtat e njeriut”. Ne Akademi moren pjese perfaqesues te pakicave kombetare, etnogjuhesore etj. Ekspertet e vendit dhe te huaj folen ne dhjete tema te ndryshme ne lidhje me te drejtat e njeriut. Ne Akademi mori pjese edhe nje grup i zgjeruar nga shoqata kombetare Sebo-Malazeze “Moraça-Rozafa“ te cilet ishin aktiv ne te gjitha temat duke paraqitur njekohesisht edhe problemet e kesaj pakice.


Diplomohen studentët e gjeneratës së V-të që studiojnë në Beograd.

11779920_10153095460492309_7893810743612185938_o Me datën 24 Korrik të ketij viti studentët që fituan të drejtën e studimit në Universitetin e Beogradit përmes angazhimit të shoqatës “Moraça-Rozafa” morën diplomat e gjuhës serbe sipas niveleve. Grupi i studentëve nga Shqiperia i përbërë nga 8 vetë studion ne Beograd në kuadër të projektit të Ministrise së Arsimit të R.Sërbise “Sërbia për serbët në rajon”. Ky projekt ka pese vite që aplikohet dhe shpresojmë që të vazhdojë edhe në të ardhmen pasi eshtë një mundësi e mirë për të gjithe pjestarët e pakicës serbomalazeze për tu shkolluar në një nga universitetet e Beogradit me bursë nga shteti serb.

Çertifikatat e gjuhës serbe sipas niveleve i moren shtate studente, ku dy prej tyre arritën nivelin më të lartë B2 me rezultat të lartë pikësh. Ceremonia e ndarjes së çertifikatave u mbajt në ambientet e universitetit filologjik ku të pranishëm ishin ministri i Arsimit të R.Serbisë, dekani i fakultetit filologjik të Beogradit si dhe ambasadorët e vendeve që jane të perfshirë në këtë projekt. Nga Shqiperia nuk ishte i pranishëm asnjë përfaqësues.

Mbas mbajtjes së ceremonisë u organizua një dreke solemne për të gjithë të ftuarit dhe studentët.


Në Novi Sad u mbajt konferenca “Dialogu Ballkanik 2015”

Në qytetin DSC_5306e Novi Sadit, ne hotelin “Park” nga data 18 deri me 20 Qershor 2015 u mbajt konferenca “Dialogu Ballkanik 2015”. Organizator i ketij evenimenti ishte fondi rus për përkrahjen e diplomacisë publike “Gorçakov”.

Te pranishmit i pershendeti ambasadorit i Federates Ruse ne Serbi z.Aleksandar Çepurin.

Konferenca shkencore-praktike “Dialogu Ballkanik eshte realizuar ne formën e platformes diskutuese.

Në konferencë morën pjesë përfaqesues nga 15 shtete, dhe “Dialogu Balkanik”  mblodhi më shumë se 80 pjesëmarres nga vendet e rajonit te Ballkanit. Nga Shqiperia, në ketë konference mori pjese kryetari i shoqates se pakices serbo-malazeze ne Shqiperi “Moraça-Rozafa” z.Pavlo Jakoja-Brajoviq i cili drejtoi punimet ne sesionin e trete të konferencës, ndërsa ne sesionin e pare mbajti fjalimin me teme “Pozita e popullsisë serbe në Shqiperi”.


Mbremje kulturore me poetin e madh Matija BEQKOVIQ

SAM_3897Në kuadër të projektit “Ditet e kulturës serbe” shoqata “Moraça-Rozafa” me daten 3 Qershor organizoi nje mbremje  kulturore e artistike ku i pranishëm ishte edhe poeti i madh serb Matija Beqkoviq.

Në këtë manifestim kulturor krahas poetit te mirënjohur moren pjesë shume te ftuar dhe personalitete. I pranishem ishte edhe ambasadori i R.Serbise ne Tirane z.Miroljub Zariq i shoqeruar nga keshilltaret J.Gjorgjeviq dhe M.Mitroviq, poeti i njohur malazes Budimir Dubak, perfaqesuesi i Kancelarise se Diaspores dr.Simon Gjuretiq, kryetari i keshillit popullor serb ne Mal te Zi dr.Momçillo Vuksanoviq si dhe simpatizante dhe aktiviste te shoqatës.

Mbremjen e hapi kryetari i shoqates z.Pavlo Jakoja-Brajoviq.Për aktivitetin letrar te poetit M.Beqkoviq foli poeti malazes Budimir Dubak. Më pas poeti recitoi disa prej vargjeve te zgjedhura te cilat merituan duartokitjet e te pranishemve ne sallë.

Me këtë rast Ministria e kulturës e R.Serbisë ne bashkpunim me Këshillin Popullor në Mal të Zi, nderoi disa nga anëtarët më të shquar të shoqatës me pllakatë mirënjohje dhe simbolin e artë me motivacionin: “Per punë të devotshme dhe vetëmohuese në ruajtjen e gjuhës serbe dhe identitetit nacional në Shqipëri

Në fund të aktivitetit për të ftuarit u shtrua nje koktel i cili kaloi ne nje atmosfere te ngrohtë e miqësore.


Festohet dita e Trinisë së Shenjtë në kishën e Vrakës.

Të dielën me 31 IMG_1984Maj në kishën e Vrakës u festua dita e Trinisë së Shenjtë. Besimtarë të shumtë nga qyteti i Shkodrës fshatrat e Vrakës si dhe nga Mali i Zi u mblodhen ne kishën e Vrakës ku dhe u mbajt liturgjia e shenjtë.

Në kete ceremoni fetare mori pjesë kryetari i shoqatës “Moraça-Rozafa” Pavlo Jakoja-Brajoviq, kryetari i shoqatës “Jovan Vladimir” Simo Ajkoviq  si dhe konsulli serb në Tiranë z.Millutin Mitroviq.

Në fund të ceremonise kishtare për fëmijet u shpërndanë libra dhe dhurata.

IMG_1987